onsdag 15 februari 2017

NIE-nummer

J har ju inte fått/kunnat göra något på salongen pga att hon inte har en NIE-nummer (en skattenummer). Om det skulle komma en statlig kontrollant när hon utför ett arbete skulle handledaren kunna hamna på flera tusen euros böter.

Så redan första veckan påbörjade vi processen hos en närliggande gestoria - en byrå som hjälper utlänningar med byråkratin i Spanien. Vi bokade en tid hos den lokala polisen och det är alltså först nu 4 veckor senare som vi fick besöka polisstationen. Vi har förberett det hela med att ta passfoton och förse gestorian med allehanda uppgifter, som adress i Finland, adress i Spanien mm.

Kl 9 i morse gick vi till gestorian, åkte med en svensk- & spanskspråkig dam till polisstationen. Hon förberedde oss på 1-2 timmars köande. Men det gick fort!! Vi fick gå in till en privat lucka direkt. En yngre konstapel framförde vårt ärende åt en äldre konstapel. Denne skakade på huvudet och förklarade ett och annat, tittade oss inte i ögonen en enda gång. J kunde inte få ett NIE-nummer för att ingen av föräldrarna bor stadigvarande i Spanien eller har ett NIE-nummer. Så vi fick tacka för oss och gå ut samma väg som vi kom in : )

Detta spelar ingen roll för oss. Från Finland och skolan fanns inga såna krav, det var mest handledaren som skulle ha behövt det för att kunna använda J:s tjänster. MEN... som jag redan tidigare nämnde ... inga jobb utförs enligt det regelverk och de hygienprinciper som J har lärt sig i skolan, så det här var egentligen det optimala resultatet. Bild nedan från polisstationen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar